Gehrmans Musikförlag

Ett av Nordens ledande musikförlag berättar om sin verksamhet.

Börtz Daniel (nyhetsarkiv) rss

Det är svårt att se tydliga perioder i Börtz skapande. I detta avseende skiljer han sig från andra samtida nordiska tonsättare som Per Nørgård och Sven-David Sandström. Liksom hos Börtz stora förebild Bruckner handlar det om en kontinuerlig utveckling, där hans redan från början särpräglade personstil hela tiden berikats av nya erfarenheter. (Fortsätt läsa om Daniel Börtz här.)

 • Operapremiär
  Daniel Börtz Medea

  Urpremiär för Daniel Börtz Medea på Kungliga Operan. En intensiv psykologisk upplevelse där Medeas rasande, blodiga hämnd står i centrum.
 • Nordic Highlights nr. 4 2015

  Årets sista nummer av Nordic Highlights är ute nu. Kungliga operans dramaturg Katarina Aronsson skriver om Daniel Börtz opera Medea, en intensiv psykologisk upplevelse där Medeas blodiga hämnd står i centrum. Läs om Jean Sibelius pianominiatyrer som orättvist varit nästan bortglömda. Fennica Gehrman ger nu ut 24 av dessa i en ny utgåva. Och som vanligt hittar du senaste nytt om våra tonsättare, recensioner, repertoartips mm.
 • Daniel Börtz 12:a i Berwaldhallen

  Daniel Börtz 12:a är med sina 40 minuter i fyra satser hans hittills längsta symfoni. Daniel Blendulf dirigerar Radiosymfonikerna i premiärframförandet på lördag 15 februari.
 • Grattis Daniel Börtz!

  Daniel Börtz fyller 70 år. Vi gratulerar en tonsättare som tillhört de verkligt stora profilerna i svenskt musikliv från 1970-talet och framåt, och som vi har haft glädjen att få samarbeta med alltsedan starten.
 • Nordic Highlights nr. 2 2013

  I sommarens nummer av Nordic Highlights kan du läsa om Daniel Börtz som fyller 70 år i augusti och om den lyriske modernisten Pasi Lyytikäinen. Repertoartipsen handlar denna gång om stora verk för kör och orkester. Lyssna på ljudexempel och titta på videoklipp. God läsning!
 • Ingvar Lidholmpriset till Daniel Börtz

  Vi är mycket glada att Daniel Börtz tilldelas det nyinstiftade Ingvar Lidholmpriset! Priset är på 50 000 kr och delas ut vid Kungl. Musikaliska akademiens högtids­samman­komst den 28 november.
 • Börtz och operamusiken – video

  Se och hör Daniel Börtz berätta om sig själv som operatonsättare, och om vägen fram till Goya.
 • Möt Goya på göteborgsoperan

  I operan Goya har Daniel Börtz och librettisten Magnus Florin inspirerats av den spanske mästarens resa genom hovsalonger och slagfält, och hans avslöjande och mångtydiga porträtt av överhetspersoner varvat med reportagebilder från krigets fasor
 • Nordic Highlights nr 3, 2009

  I denna utgåva av magasinet Highlights skriver vi bland annat om Daniel Börtz, i artikeln Börtz and the Musical Drama. Ladda ner pdf-version här eller läs direkt på skärmen genom att klicka på omslaget till höger. Ljudexempel: Thomas Jennefelt: Villarosa Sarialdi, St Jacobs Kammarkör/Gary Graden (CD Proprius PRCD 2029) Tobias Broström: Lucernaris, Håkan Hardenberger/Gävle SO/Mats […]
 • Börtzpremiär i Malmö

  Ett uruppförande av det mer ovanliga slaget blir det onsdag den 12 november när Daniel Börtz Orfeus sång framförs på Malmö Konserthus. Det är en konsert för cello och slagverksensemble komponerad på beställning av Kroumata.
 • Succé för operan Magnus Gabriel

  Det blev stående hyllningar för Daniel Börtz och Iwar Bergkvists historiska opera Magnus Gabriel när den hade premiär på Läckö Slott i somras.
 • Dramatisk symfoni av Börtz

  Den 23 november var det premiär för Daniel Börtz ”Sinfonia 11” på Musikhögskolan i Örebro. Svenska Kammarorkestern spelade under Ingar Bergbys ledning.
 • Operapremiär – Svall av Daniel Börtz

  Hedersmord - kärlek kontra blodshämnd - detta brännande aktuella ämne tar tonsättaren Daniel Börtz och librettisten Claes Fellbom upp i den nya operan Svall.